به گزارش سلام لردگان، ابراهيم رزاقي، استاد اقتصاد دانشگاه تهران و کارشناس مسائل اقتصادي در کشور در گفتگوي تفصيلي با شبکه اطلاع رساني دانا در پاسخ به سوالي مبني بر ميزان تحقق يافتن حماسه اقتصادي اظهار داشت: از اول هم مشخص بود که شعار حماسه اقتصادي محقق و اجرايي نخواهد شد.
وي در خصوص دليل اين موضوع گفت: طي چند سال گذشته شعارهاي سال توسط رهبري به شکلي انتخاب شده بود که تحقق حماسه اقتصادي خيلي آسان مي شد؛ مثلا اگر تغيير الگوي مصرف، حمايت از توليد داخلي و... اجرايي مي شد امروز خيلي جلوتر بوديم و در سايه اين اقدامات حماسه اقتصادي محقق مي شد؛ در صورتيکه طي چند سال گذشته هيچ کدام از قوا روي اين مسائل کار نکردند.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران با بيان اينکه ذهن مسئولين بر اساس آنچه که ما بتوانيم حماسه اقتصادي بيافرينيم نبوده است، خاطرنشان کرد: چند ماه اول سال براي بحث انتخابات و ... گذشت که پس از آن هم دولت جديد وارد فضايي شد که همه مشکلات مربوط به دوره احمدي نژاد است.
رزاقي خاطرنشان کرد: اين درحالي است که آقاي روحاني کابينه اي انتخاب مي کند که همه از عوامل دوره رفسنجاني هستند و برداشت و انديشه اقتصادي و اعتقادات آنها کاملا سرمايه داري ليبرالي است و در طول اين 24 سال همين انديشه اقتصادي را دنبال کرده اند.
وي افزود: اين افراد فراموش کرده اند که اين مسائلي که امروز در اقتصاد به وجود آمده است فقط به دليل عملکرد و سياست هاي غلط احمدي نژاد نبوده؛ بلکه اين مشکلات به دليل همه سياست هاي اقتصادي غلط است که از ابتداي انقلاب تا کنون انجام شده است و البته اين سياست ها به هيچ عنوان با قانون اساسي سازگار نيست.
کارشناس مسائل اقتصادي در کشور ضمن تاکيد بر اين موضوع که اين موارد عامل اصلي مشکلات امروز هستند گفت: مشکل بدتر اين است که دولت هم برنامه جديدي ندارد که مطرح کند؛ بلکه همان مسير گذشته را ادامه مي دهد؛ پس اين همه هياهو نتيجه اش وقت تلف کردن است.
رزاقي با اشاره به بحث سياست خارجي خاطرنشان کرد: همه شاهد بودند که دولت براي توافقنامه و مذاکرات چقدر وقت گذاشت که تحريم ها رفع شود که اگر بر فرض هم اين تحريم ها رفع مي شد که نشد باز هم در اقتصاد کشور و مشکلات آن اتفاقي نمي افتاد.
وي اذعان داشت: وقتي همان ساختار فکري قبلي حاکم باشد؛ پولدارها غنيتر و فقيرها هم روز به روز فقيرتر ميشوند و اقتصاد ايران هم وابستهتر مي شود.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران خاطرنشان کرد: نظر بنده اين نيست که بايد حتما حماسه اقتصادي همين امسال تحقق پيدا مي کرد؛ اما اين انتظار را داشتيم لااقل در اعتقاد مسئولين تغييري به وجود مي آمد و باور مي کردند که راه حل مشکلات اقتصادي حماسه اقتصادي است و همين باعث مي شد که کشور در مسير حماسه قرار مي گرفت.
رزاقي افزود: انگار نه انگار که ما مشکلات اقتصادي داريم. برخي از مسئولين مسأله را خيلي ساده کردند و هيچ اقدامي در راستاي حماسه اقتصادي نکردند که هيچ، بلکه اين را هم القا کردند که حماسه اقتصادي از برقراري روابط با غرب پيش مي آيد؛ يعني صدور هرچه بيشتر نفت خام و مواد معدني؛ يعني از نظر افرادي که تفکر ليبرالي دارند حماسه اقتصادي اينگونه محقق مي شود.
حماسه اقتصادي با رويکرد دولت يازدهم محقق نمي شود
وي تصريح کرد: به نظر بنده اين دولت با اين بينش اقتصادي که در پيش گرفته اند، حماسه اقتصادي و اقتصاد مقاومتي قابليت تحقق ندارد؛ البته اين صحبت من نيست بلکه يک نويسنده آمريکايي اين انديشه و فکر را ويروس ليبراليسم نامگذاري مي کند؛ يعني بدتر از ميکروب؛ چون قدرت دفاعي انسان در برابر ويروس بسيار پايين است و اين ويروس هاي عجيب و سريع کل بدن انسان را دربر مي گيرد؛ به همين دليل از واژه ويروس استفاده کرده است.
ويروس انديشه هاي ليبرالي در ذهن بسياري از مسئولين نفوذ کرده است
استاد اقتصاد دانشگاه تهران تصريح کرد: متأسفانه امروز اکثر مسئولان کشور و بسياري از نمايندگان مجلس و شمار زيادي از قضات کشور به اين ويروس مهلک انديشه هاي ليبرالي مبتلا هستند؛ همه اينها به ويروس سرمايه داري آلوده شده اند.
رزاقي افزود: آنها اينگونه فکر مي کنند که بهترين نوع هدايت و کنترل کشور، عدم دخالت دولت است مثل عدم حمايت دولت از توليد و جهان سومي تر اينکه اين فکر را دنبال مي کنند که هرچه نفت بيشتري فروخته شود فضاي اقتصادي بهتر و مطلوب تر است.
وي تصريح کرد: آنها فکر مي کنند هرچه يک عده خاص و محدودي پولدار شوند اين بهتر استو برايند اين 24 سال همين ها بوده است که در ليبراليست بهبود وضعيت آدمهاي فقير ربطي به دولت ندارد.
اقتصاد کشور از ليبرال ها هم ليبرال تر شده است
استاد اقتصاد دانشگاه تهران يادآور شد: البته خود آمريکايي هايي ها نيز کمک هايي به قشر فقير خود دارند مثلا به 50ميليون نفر کارت غذا مي دهند تا از فقر غذايي اين جمعيت نابود نشود و يا اينکه 40ميليون نفر در اروپا زير خط فقر هستند که پوشش داده مي شوند؛ اما در کشور ما به دلايل مختلف اين پوشش ها هم انجام نمي شود و حاضر به انجام دادن اين ها نيستيم؛ به عبارتي از ليبرال ها ليبرال تر شده ايم.
رزاقي خاطرنشان کرد: شکل درست اين است که دولت وظيفه دارد براي هر فردي شغل فراهم کند تا شأن انساني او حفظ شود؛ اما حالا براي افرادي که از لحاظ جسمي و يا به لحاظ هاي ديگر مشکل دارند و نمي توانند کار کنند اين بحثي ديگر است که بايد شرايط زندگي را تا حدي براي آنها مهيا کرد.
وي افزود: اين موارد روش هاي مخصوص به خود را دارد، مثلا بهزيستي و کميته امداد مي بايد از کوچکترين توانايي افراد استفاده کند تا او گمان نکند که مفت و مجاني دارد خدماتي را دريافت مي کند و به حاضر و آماده گرفتن عادت کند.
انديشه هاي ليبرالي در جامعه ما غالب شده است
کارشناس مسائل اقتصادي در کشور بيان داشت: امروز متأسفانه اين ويروس ليبرالسيم بخش اعظمي از افکار جامعه ما را آلوده کرده است. در تمام دانشکده هاي اقتصاد ما صحبت از اقتصاد صرف سرمايه داري است. هنرمندان و حتي ورزشکاران جامعه امروز ما امروز اين انديشه ها را دارند. البته نه اينکه همه هنر پيشه ها و فوتباليست ها و... بلکه مي خواهم بگويم انديشه هاي ليبرالي انديشه غالب جامعه امروز ما شده است.
رزاقي يادآور شد: آنچه که مهم است اين است که کساني که اين فکر را دارند گمان مي کنند هرکس بر خلاف اينها فکر مي کند عقب مانده است. و هرکس مخالف اينهاست سنتي است؛ يعني منافع ملت را نمي خواهد و فقط اينها مي خواهند و اوج اين جريان در سال 88 و آن فجايعي که رخ داد خود را نشان داد.
وي افزود: امروزه حاضرند ميليونها انسان در داخل يک کشور کشته شوند ولي حرف و نظر آمريکايي ها غالب شود. واقعا آدم مبهوت مي ماند اينها چه کساني هستند که با اين درجه از اعتقاد و اينگونه سرسختانه از ليبرالسيم دفاع مي کنند.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران اذعان داشت: مسلما پول و امکانات براي عده قليلي از اينها قابل تحقق خواهد بود و عده کثيري براي پول ومقام اين کارها را نمي کنند بلکه اين انديشه را قبول کرده اند که اينجا همان مرحله خطر است و خدا نکند عده کثيري از يک ملت که از اقشار مختلف هستند مثل استاد و معلم و نويسنده و حتي روحاني اين انديشه را قبول کنند که آن وقت ديگر يک فاجعه رخ داده است.
رزاقي يادآور شد: با اينکه امروز اکثر دلسوزان نظام به اين راه حل رسيده اند که مشکلات اقتصادي کشور با مذاکرات محقق نمي شود اما باز هم دولت بر اين مسأله تأکيد دارد؛ درست است که دولت ها با امکانات مالي که دارند با هزينه کردن اين منابع سعي مي کنند نظر خود را جلو ببرد. البته کساني که اينگونه رفتار مي کنند و انديشه هاي خود را علي و اجرايي مي کنند فقط قدرت رسانه اي و مالي اين را انجام نمي دهند بلکه اينها کساني هستند که حيثيت اانقلابي و اجتماعي بالايي دارند و از اين حيثيت و ارزش ها در اين راه حتما بهره مي برند.
وي افزود: اين به اين معناست که از اين حيثيت به عنوان پشتوانه اي براي پياده کردن انديشه هاي ليبرالي خود استفاده مي کنند؛ به همين دليل است که بند اعتقاد دارم اگر خود آمريکايي ها در ايران بودند امکان نداشت بتوانند اينگونه انديشه هاي ليبرالي را در ايران پياده کنند بلکه ادمهايي که مورد اعتماد مردم بودند و از درون خود نظام هستند با استفاده از اعتماد مردم آمدند و اين انديشه را در جامعه اجرا کردند. اگر خود آمريکايي ها بودند مسلما مردم مي فهميدند و در برابر اينها مقاومت مي کردند.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران تصريح کرد: ولي اينکه به وسيله اين آدمهاي خودي تاحدي که از ياران درجه اول امام هستند اين تفکرات پياده مي شود يا توسط رئيس جمهورهاي بعدي همچون خاتمي و اخمدي نژاد و امروز آقاي روحاني اين تفکرات پيگيري مي شود کساني که مدافعان نظام هستند. وقتي اينها با وجه خود که اين وجه را از انقلاب گرفته اند اين انديشه ها را دنبال مي کنند و در درجه بعد کساني که اطراف اينها هستند اين جريان ادامه مي يابد همين طور مي شود که اين جريان جلو مي رود و شزايطي به وجود مي آيد که عده زياذي در شرايط انفعالي قرار مي گيرند.
رزاقي اظهارداشت: من فکر مي کنم هرکسي قانون اساسي را بخواند در قسمت هاي اقتصادي اش همه چيز به وضوح آمده است. اما در هيچ دانشگاه کشور امروز اينها مورد درس و بحث نيست. يا مثلا انديشه هاي اقتصادي امام(ره). يا انديشه هاي رهبري. خب در چنين شرايطي زمينه رشد تفکر ليبرالي به وجود آمده است و خوب هم در اين بستر رشد کرده است. و اين تفکرات امروز با نظام عجين شده است.
وي بيان داشت: حالا در طرف مقابل امکانات رسانه اي و مالي قوي وجود ندارد. انديشه ليبرالي تا به امروز 1000ميليارد دلار را در دست داشته است تا توانسته است سياست ليبزالي اقتصادي را پياده کند. غول هاي اقتصادي را به وجود آورده است مثلا يکي از آنها جوان سي ساله ايست که 9000ميليارد تومان بدهي در ايران دارد. وتعداد زيادي از اين نمونه ها.
کارشناس مسائل اقتصادي در کشور گفت: اين زماني مهم مي شود که ببينيم اينها واسطه هستند و اين جريانات بانياني دارد. پس وقتي افراد واسطه اين مقدار دارايي دارند افراد اصلي چقدر دارند؟ افرادي که هيچ گاه اسمي از آنها برده نمي شود و پنهان مي مانند.
رزاقي خاطرنشان کرد: پس مي بينيم اين جريان اولا با پول هاي کلان بعد با سرمايه انقلابي بودن و چهره سياسي شناخته شده و ... همه اينها را خرج کرده اند تا امروز جريان تفکرات ليبرالي به اينجا رسيده است. اين کار ساده اي نيست چرا که اينها بخشي از وجود ايران هستند . مثل اين است که بخواهيد با برادر يا خواهر يا يکي از نزديکان خود روي يک موضوعي اختلاف پيدا کنيد. چکار مي شود کرد؟ کار خيلي ظريف است و اهميت دارد. مي شود به راحتي سرکوب کرد ولي نتيجه اين سرکوب چه مي شود؟ غير از اينکه به خود ضربه زده ايم؟مثل خانواده اي که متلاشي مي شود.
وي تصريح کرد: يک راه حل آگاه سازي و اطلاع رساني وجود دارد. براي اين کار هم کساني را بايد جمع کرد که جهادي فکر و البته عمل مي کنند؛ يعني اين روش را قبول دارند. شناسايي اينها سخت است اما شدني است. ما مديران اينچنيني امروز کم نداريم. بعد رسانه اي را بدست بگيرند و از اين طريق آگاه سازي به آحاد مردم را پيگيري کنند. سپس کار آموزش و ارتقاء دانايي ها را در دستور کار قرار دهند مخصوصا در رشته هايي مثل اقتصاد. چون اين اقتصادي که درس داده مي شود فقط هدفش متلاشي کردن استقلال اقتصادي سپس استقلال سياسي است. اگر اين اقدامات شکل بگيرد مي توان در مسير تحقق اقتصاد مقاومتي گام برداشت.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران عنوان کرد: در اين صورت مردم متوجه مي شوند مشکل چيست؟ اقتصاد مقاومتي چيست؟ ضرورت و اهميت اجرايي شدن آن چيست؟خواهند فهميد اگر تحريم ها با اقتصاد مقاومتي پاسخ داده نشود از تجاوز نظامي براي ما خطرناک تر خواهد يود.اينها نکاتي است که مسئولين مريکايي کاملا از آن اگاه اند اما مسئولين ما بي خبر هستند. به دليل همين بي خبري هاست که مسئولين ما مي آيند مي گويند الان دوره مصرف است. دوره دفاع تمام شده است. و از اين قبيل صحبتها.
رزاقي افزود: سپس با تشکل هاي شکل گرفته در اين مسير مي توان فضاي نظارت و مطالبه گري به وجود آورد. در واقع اينگونه مي توان ضاي فرهنگي جامعه را به سمتي برد که براي اقتصاد مقاومتي آمادگي داشته باشد. اقتصاد مقاومتي به کار و کوشش با جديت نياز دارد. که اين فرهنگ است. اول بايد براي ايجاد فرهنگ مقاومتي . فرهنگ ايثار را در جامعه شکل داد که متأسفاه امروز اينها کم شده است. جوانها به دنبال کسب پول و ثوت بيشتر هستند. مسئولين هم به همين صورت. امروز برخي نمايندگان مجلس هستند که به اقتصاد مقاومتي اعتقادي ندارند. اگر اينگونه نبود که امروز کار به اينجا کشيده نمي شد.
وي خاطرنشان شد: بايد مطرح و عنوان شود براي مردم که فلان صحبت فلان مسئول بر اساس اقتصاد ليبرالي بوده است. براي اين مهم نياز به آگاهي است. بايد اول خود تشکل ها و بعد مخاطبان آنها که همه مردم هستند به اين موضوعات اشراف داشته باشند. اين خود يک نظارت همگاني به وجود مي آيد که ديگر در سايه آن خيلي امور اجازه اجرا ندارند.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران اظهار داشت: از اين منظر بنده فکر مي کنم که به يک اتاق فکر قوي نيازمند است که در درجه اول از روحانيوني که اتحاد و اعتقاد به اين قضيه دارند و مطلع هستند و قصد مبارزه دارند استفاده شود و همين ابتداي کار ما خواهد بود که با خونسردي و نهايت جذابيت و بدون دفع کسي کار را آغاز کنيم. ولي وقتي اين اتاق فکر قدرتمند شد ديگر نمايندگان آن دست به افشا مي زنند و سوابق افراد را رو مي کنند و کليه عملکرد افرادي خاطي را براي ملت رو مي کنند.
رزاقي افزود: من فکر مي کنم کساني که در بحث جذب تشکل ها و جذب افکار عمومي کار کردند و تجربه دارند و تجربه کشورهاي ديگر را مي دانند در اين زمينه خيلي بدرد مي خورند؛ من دنبال اين بودم که ببينم در بين اين کانديداهاي رياست جمهوري کدام بيشتر به اقتصاد مقاومتي نزديکتر است؟ ديدم که هيچ کدام به اقتصاد مقاومتي باور ندارند اصلا قانون را نمي شناسند.
وي با بيان اينکه بدنه اجتماعي تشکيل شده بايد با شرکت در انتخابات و يا رصد کليه عملکردهاي مسئولين از ديد اقتصاد به نحوه عملکرد مسئولين نشان بدهند خاطرنشان کرد: ديد اقتصاد مقاومتي را هم اگر بخواهيم خيلي خلاصه کنيم اين طور تعريف مي شود که روحيه جهادي و استقلال اقتصادي(عدم خام فروشي و مصرف از توليدات داخلي)، عدم تجمل گرايي، داشتن الگوي اقتصادي بومي نه امريکاي است و بايد بگوييم که بايد هر فردي مسئول است که توليد کننده باشد و کمترمصرف کند. فقط هم توليد داخلي. و با ابداع و ابتکار درصدد حل مشکلات برآييم.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران تأکيد کرد: تمام آن عناصر انقلاب نارنجي که در سال 88 جرات کردند و تا الان موفق نشدند، امروز هم از هر خلاءاي در راستاي ضربه زدن به منافع نظام استفاده مي کنند پس بايد افکار را کاملا آماده کنيم تا به ر نحوي که شده توليدگر باشند تا مصرف کننده. اين فکر هم که هزينه توليد کالاي ما از خارجي ها بيشتر است اين خيانت به ملت ايران است چرا که ملت با همين شرايط بايد توليد کننده باشند والا استقلال از بين مي رود.
رزاقي افزود: ما الان به هر کس که دلار مي خرد 50 درصد يارانه پرداخت مي کنيم و طرف را مشتاق مي کنيم که وارد کننده باشد. و اين موارد اصلا در هيچ سندي نياورده است. وقتي که دلار را شما ارزان مي دهيد توليد کنده داخلي را نابود کرده ايد. ولي در کشورهايي مثل امريکا، به توليد کننده هاي کشاورزي هم يارانه مي دهند و ما اينکار را انجام نمي دهيم . ما يارانه مي دهيم به وارد کننده و لي به توليد کننده داخلي چيزي نمي دهيم و مي گوييم با هم رقابت کنيد.
وي بيان داشت: کار فرهنگي بايد در کشور در اين زمينه انجام بشود و اين مجموعه اي که عرض کردم اگر روي غلطک بيافتد در جامعه اميد آفرين مي شود و جسارت را از حاميان ليبراليسم سياسي و اقتصادي، فرهنگي، ديني مي گيرد؛ ليبرابسيم سرمايه داري از تضعيف روحانيت به وجود آمده است و بايد روحانيت تمام قد در مقابل ليبراليسم بايستند و سکوت نکنند.روحانيون اصول اقتصاد ليبراليسم اقتصادي را مطالعه کنند تا به نحو احسنت در مقابل آن بايستند.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران افزود: تسامحي که آقاي خاتمي دائم مطرح مي کرد اين طور معنا مي شود که فرقي ندارد که شما به دين اعتقاد داشته باشيد يا نداشته باشيد من فکر مي کنم در اين شرايط يکي کاملا دارد تهاجمي اقدام مي کند و طرف ديگر خيلي متوجه خطر نيست؛ که از آن طرف به پشتوانه غرب و حمايتهاي رسانه اي و پولي که عربستان را هم در کنار خودشان دارند، به کار خودشان ادامه مي دهند.
رزاقي بيان داشت: اوکراين از زماني که از شوروي سابق تجزيه شد ، امريکا 5 ميليارد دلار در اين کشور در راستاي پرورش نيروهاي همسو با خودشان هزينه کردند تا امروز نتيجه را برداشت کنند و مي بينيم که چه اتفاقاتي در حال رخ دادن است و مردم اين کشور از اين قضايا بي اطلاع هستند. من فکر مي کنم که بايد از اين کشورها هم درس بگيريم .
شهرداري ها بيقانون ترين رفتار را دارند/ شهرداري ها بايد مانع ورود تجملگرايي به شهر شوند
وي اذعان داشت: مجبوريم با امکاناتي که وجود دارد هم از منظر منابع انساني و هم مادي مي توانيم به يک نقطه اي برسيم که اقتصاد مقاومتي کشور را بيمه کند. بايد جلوي تهاجم فرهنگي را گرفت ولي با دست خالي اين کار امکان پذير نيست آن کسي که بيکار و فقيري است را نمي شود آن طور که بايد و شايد در اين راه توجيح کرد بلکه بايد در درجه اول با فساد اقتصادي شديداً مبارزه کنيم.
استاد اقتصاد دانشگاه تهران ضمن بيان اين موضوع که امروز اين فضا طوري است که مفسدين جري تر شده اند و دستانشان براي فساد بازتر است، تأکيد کرد: مثلاً شهرداري ها بي قانوني ترين رفتار را دارند، از يک طرف اعلام مي کنند که طبق قانون نبايد بيش از 4 طبقه ساختمان ساخت ولي از طرف ديگر شاهديم که بيش از اين هم در حال ساخت هست. بعد در توجيه اين موضوع شهرداري اعلام مي کند که ما در قبال طبقات بيشتر جريمه اخذ مي کنيم! آيا اين اقدام را مي توان در مهار اين قضيه به کار برد؟
رزاقي افزود: شهرداري با کنترلي که انجام مي دهد نبايد بگذارد که تجمل گرايي در شهر رخ دهد و مردم بايد سرمايه هاي خود را به سمت توليد ببرند.
انتهاي پيام